Кафедра
міжнародних
економічних
відносин

Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 17.05.2024, 11:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Додатково
Новини
  • Новини "EkonomistoFF"
  • Financial Time
  • E-business
  • Economist Blog
  • Теория о форексе
  • the News Time
  • Валютний ринок
    Фондовий ринок
    TAK
    WM Link
    Форма входу
    Головна » 2011 » Липень » 9 » Компенсація збитків інвесторам США : можна вважати економічну кризу вичерпаною?
    11:42
    Компенсація збитків інвесторам США : можна вважати економічну кризу вичерпаною?

    Буквально днями інвесторам вдалося добитися значної перемоги, змусивши найбільший за об'ємом активів американський фінансовий інститут знаменитий Bank of America (BofA), компенсувати їм збитки, понесені в результаті купівлі ненадійних іпотечних облігацій. Ця подія має величезне значення через наступні тенденції:

    1. Сума компенсації (8,5 млрд. дол.) стала найбільшою за всю історію американського банківського сектора.

    2. Американські банки, як головні винуватці світової фінансової кризи 2008 - 2010 років, продовжують розплачуватися за свої помилки і суми виплат тільки зростають.

    3. Претензії інвесторів були врегульовані в позасудовому порядку в результаті мирної угоди.

    4. Нарешті, інвестори виробили дієвий механізм, за допомогою якого змогли довести сам факт махінації з іпотечними паперами і добитися не лише компенсації, але і зворотного викупу іпотечних облігацій.

     

    Загальні відомості про BofA

    Bank of America - найбільший банк в США:

    - активи банку. Його активи за станом на кінець 2010 року складали 2,26 трлн. дол. (№1 в США), депозити - 930 млрд. дол., тобто більше 10% від усіх банківських вкладів в країні (№1 в США). Клієнтами BofA на сьогодні є близько 57 млн. чоловік більш ніж в 40 державах.

    - капіталізація BofA. По рівню ринкової капіталізації Bank of America міцно утримує друге місце в Сполучених Штатах.

    - сфера діяльності BofA максимально широка. Це інвестиційно-банківська діяльність, робота на фондових ринках, регулювання грошових операцій на світовому ринку, гра на товарній і валютній біржах, консультації інвесторів, юридичних осіб, фінансових інститутів, а також державних організацій.

     

     Рокова помилка керівництва Bank of America

    У передкризовий період, в 2008 році, керівництво банку прийняло рішення про купівлю за 2,5 млрд. доларів найбільшої в США іпотечної компанії Countrywide Financial, відмічають аналітики:

    1. Масштаби діяльності дочірньої структури. Протягом 2005-2007 рр. Countrywide Financial (за даними Inside MBS & ABS) встигла розмістити в Сполучених Штатах іпотечні облігації на загальну суму $405 млрд.

    2. Неохайна гра. Проблема полягала в тому, що багато кредитів видавалися сумнівним позичальникам, від яких не вимагали підтвердження реальних прибутків і активів. При цьому позики надавалися по плаваючих ставках.

    3. Глобальні наслідки. Коли в 2006 році почалося зростання індикаторів, до яких раніше прив'язувалися ставки, почалися дефолти по облігаціях, що привело до американської іпотечної кризи 2007 року, внаслідок чого в 2008 році вже виникла світова криза.

    4. Обман інвесторів. Інвестори звинувачують Countrywide Financial в тому, що вона продавала не відповідні стандартам іпотечні облігації, а згодом погано обслуговувала їх і упаковані в них кредити. В результаті, коли на іпотечному ринку почалися проблеми, облігації, куплені у Countrywide Financial дешевшали швидше за інших.

    5. Головний відповідач. Усі претензії, природно, пред'являються до Bank of America, який необачно придбав компанію Countrywide Financial, що подешевшала напередодні іпотечної кризи.

     

     Як інвестори добилися максимальних компенсацій?

    Звичайно, виплати інвесторам, постраждалим від кризових явищ, вироблялися і раніше. Наприклад, в 2003 році, після того, як на технологічному ринку лопнув "пухир" цілих дванадцять інвестиційних банків вимушено було заплатити інвесторам близько півтори мільярдів доларів :

    - виплати по іпотечних справах. У зв'язку з іпотечною кризою в 2010 році деякі банки вже виробили виплати. Так Goldman Sachs заплатив 500 млн. доларів компенсацій, а JPMorgan Chase - 153,6 млн. доларів. Вже згаданий Bank of America виплатив 3 млрд. доларів компаніям Freddie Mac і Fannie Mae на початку 2011 року, а потім ще в квітні 1,6 млрд. доларів - компанії Assured Guaranty, що займалася страхуванням облігацій.

    - головні звинувачення. Позови до суду були подані на багато найбільших банків США, які звинувачуються в тому, що свого часу втягнули п'ять найбільших американських кредитових союзу в операції з купівлями сумнівних іпотечних кредитів. Коли у цих п'яти союзів почалися серйозні проблеми, світова криза стала неминуча. Тепер же розслідування, що проводиться федеральними регулювальниками, встановило, що банки надавали інвесторам "недостовірну інформацію про істотні факти ризику або приховували їх", тим самим, порушуючи не лише федеральне законодавство, але і закони окремих штатів.

    - потужний тиск інвесторів на BofA. Претензії до Bank of America пред'явили 22 видатні інвестори, серед яких: іпотечна держкомпанія Freddie Mac, BlackRock, Goldman Sachs Asset Management, Pacific Investment Management Company (PIMC), Federal Home Loan Mortgage, Федеральний резервний банк Нью-Йорка. Усі вони зуміли довести, що при купівлі іпотечних облігацій у Countrywide Financial не були проінформовані про існуючі риски.

    - розплата за помилки. Враховуючи минулі, нинішні і майбутні виплати, які неминуче доведеться виробити BofA найближчим часом, загальні втрати банку складуть близько 22 млрд. доларів. Сукупні компенсації по усіх іпотечних справах цілком можуть перевищити загальний прибуток Bank of America за період з 2007 р., тобто за увесь кризовий і посткризовий час.

    - чому банк пішов на світову. З початку нинішнього року акції банку впали в ціні на цілих 19%. Трейдерів дуже хвилювала невизначеність в питанні з можливими виплатами. Можливо саме тому керівництво банку охоче пішло на мирну угоду з інвесторами, знявши, таким чином, усі питання на майбутнє. І, як результат, наступного дня акції BofA виросли на 3%.

    - ціна акцій Bank of America. Експерти пояснюють, що на даний момент низхідна хвиля 14,95-10.40 закінчена і формується висхідний коректувальний рух, перешкодою на шляхи якого стануть пивот МФ в області 11,90 і 50% розширення Фібоначчі в області 12,65. Пробиття локального максимуму 10,40 вкаже на формування ведмедячої хвилі 5/А рівня Daily.

     

     

    За матеріалами  profi-forex.org

    Переглядів: 563 | Додав: Lacruax | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 43
    Рекомендовано
    Новини
    Корисне
    Пошук
    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів записів
    Online

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Статистика

    Copyright Arcene Lacruax © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz