Кафедра
міжнародних
економічних
відносин

Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 17.05.2024, 10:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Додатково
Новини
  • Новини "EkonomistoFF"
  • Financial Time
  • E-business
  • Economist Blog
  • Теория о форексе
  • the News Time
  • Валютний ринок
    Фондовий ринок
    TAK
    WM Link
    Форма входу
    Головна » 2011 » Липень » 3 » НБУ лібералізує валютний ринок
    11:32
    НБУ лібералізує валютний ринок

    Національний банк України зважився на лібералізацію валютного ринку, дозволивши банкам валютні свопи.

    Змін на валютному ринку банкіри чекали з моменту зміни керівництва Національного банку. Провести лібералізацію роботи ринку просили Міжнародний валютний фонд і Всесвітній банк. Ще в квітні перший заступник глави Нацбанку Юрій Колобов на одному з круглих столів анонсував появу документу : "В програмі з МВФ у нас є ряд позицій, які ми повинні либерализировать. Це відміна норм тільки купувати або тільки продавати валюту. Банки також зможуть найближчим часом спокійно купувати і продавати у рамках валютної позиції. Також ми вводимо такий інструмент, як валютний своп. Постанова вже завізована, усе відпрацьовано. Найближчим часом цей механізм буде включений в ринок". Минулого тижня документ з'явився і на сайті Верховної Ради (постанова НБУ №111).

    Згідно з постановою, банкам буде дозволено проводити між собою свопи. При цих угодах НБУ і банки можуть купувати валюту по її поточному курсу до гривни і продавати її назад з постачанням строком до одного року по курсу, розрахованому по формулі, заснованій на процентних ставках по гривневих і валютних інструментах. Також з установ знімається заборона на проведення форвардних операцій у разі порушення лімітів валютної позиції. Фактично йдеться про короткострокове кредитування банків під заставу іноземної валюти. Це до деякої міри аналог операцій РЕПО, але як запорука використовуються не облігації, а валюта. Крім того, банки можуть проводити свопи і на міжнародному валютному ринку. Це дозволить їм хеджувати валютні риски і сприятиме активізації кредитування.

    Фінустановам також дозволили продавати і купувати валюту на міжбанку протягом однієї торговельної сесії, тоді як досі вони могли виходити на міжбанк виключно як продавець або як покупець валюти. Із змінами їм дозволяється виступати одночасно і покупцем, і як продавець.

    Лібералізація валютного ринку навряд чи приведе до значних курсових коливань. На думку аналітиків банку "Форум", з впровадженням вказаних нововведень слід чекати збільшення об'ємів ринку, також, можливо, посилення волатильности на міжбанківському ринку. Проте курсові коливання не повинні стати значними, оскільки попит і пропозиція сьогодні досить збалансовані. "Вказані зміни повинні зробити український міжбанківський ринок привабливішим інструментом для обслуговування потреб іноземних інвесторів", - вважають у фінустанові.

    Не виключає волатильности курсу гривні на міжбанківському ринку у зв'язку із заходами Нацбанку по його лібералізації і заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. "Лібералізація питання відкритої валютної позиції дасть можливість банкам оперативно регулювати свою ліквідність виходячи з власної ліквідності і стану валютного ринку. Валютному ринку це надасть велику динамічність і принесе велику волатильность. Сформується сегмент банков-маркетмейкеров, у яких норматив відкритої валютної позиції даватиме можливість проводити операції у великих об'ємах, і завдяки ним збільшиться ліквідність ринку. Спрэды, швидше за все, звузяться. Наявність

    свопів НБУ дасть цінові орієнтири підтримки відкритої валютної позиції", - прогнозує банкір.


    Джерело: укладено за матеріалами Интерфакс-Украина, 25.06.2011

    Переглядів: 506 | Додав: Lacruax | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 43
    Рекомендовано
    Новини
    Корисне
    Пошук
    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів записів
    Online

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Статистика

    Copyright Arcene Lacruax © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz