Кафедра
міжнародних
економічних
відносин

Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 17.05.2024, 14:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Додатково
Новини
  • Новини "EkonomistoFF"
  • Financial Time
  • E-business
  • Economist Blog
  • Теория о форексе
  • the News Time
  • Валютний ринок
    Фондовий ринок
    TAK
    WM Link
    Форма входу
    Головна » 2011 » Липень » 2 » Російські інвестори на фінансовому ринку України
    16:27
    Російські інвестори на фінансовому ринку України

    2010 рік запам'ятається українському фінансовому ринку посиленням впливу російських інвесторів, безсиллям держави в порятунку проблемних банків і відходом з посади голови НБУ Владимира Стельмаха. Чим агукатиметься це в 2011 році?

    2010 рік став поворотним в діяльності російських банків в Україні. Після президентських виборів вони поволі зайняли своє VIP -место на банківському ринку, і, судячи по агресивній політиці, поступатися ним найближчими роками не збираються.

    Банки настають

    У десятку найбільших фінустанов України входять три російські банки - ВТБ Банк, Промінвестбанк, Альфа-банк (Україна) - займаючи, відповідно, сьоме, восьме і дев'яте місця за об'ємом активів. Ще один представник російського капіталу і "дочка" найбільшого банку Східної Європи - Дочірній банк Ощадбанку Росії - за об'ємом активів займає доки 27-е місце, проте банкіри упевнені, що така "віддалена" позиція від лідерів - явище тимчасове, і вже наступного року Ощадбанк Росії, ймовірно, переміститься в топ- 10 українських банківських установ.

    На сьогодні, згідно з цими НБУ, частка власного капіталу чотирьох найбільших російських фінустанов складає трохи більше 8%, тоді як активи росіян перевищують 10%, сумарний об'єм корпоративних позик, які обслуговуються в російських банках, - більше 14%. Доля ж кредитів физлиц в два рази менше.

    Розподілилися і позиції банків : Промінвестбанк лідирує серед своїх колег за розміром власного капіталу, ВТБ Банк - за об'ємом активів, а Альфа-банк - за об'ємом кредитного портфеля физлиц. Цікаве те, що російські банки "приводять" на ринок свої інвестиційні підрозділи. І якщо історично склалося так, що фінансовий бізнес Альфа-групп починався в Україні з інвестиційної компанії "Альфа-капітал", то ВТБ Банк цього року "привів" на наш ринок свою инвесткомпанию - VTB Capital. Що ж до Ощадбанку Росії, то не перший рік ходять чутки про можливу купівлю цією фінустановою инвесткомпании "Трійка Діалог", підрозділ якої працює і в Україні.

    За інформацією ВТБ Банку, до кінця 2010-го загальний портфель групи ВТБ в Україні наблизиться до $10 млрд. Найбільш значущими клієнтами, профінансованими банком, стали ВАТ "Днепроэнерго", Донецька залізниця, "Чорноморнафтогаз", ЗАТ "ЗАЗ" і інші. Активно працював на українському ринку і інвестиційний бізнес групи - компанія VTB Capital. Окрім урядового кредиту на $2 млрд., VTB Capital профінансував на $441 млн. "Укравтодор", на $400 млн. - НАК "Нафтогаз", виступив одним з організаторів випуску суверенних єврооблігацій України на $2 млрд. і єврооблігацій компанії "Метинвест" на $500 млн.

    У 2010 році істотно поліпшив свою ринкову позицію, збільшивши частку ринку, і Дочірній банк Ощадбанку Росії. Багато в чому це сталося завдяки участі у фінансуванні ним видатних українських позичальників і участі у великих спільних проектах з материнським банком в Росії. Середня сума угоди, за словами заступника голови правління Дочірнього банку Ощадбанку Росії Марини Быковой, складала $30-40 млн. При долі Ощадбанку Росії дочірнім банком в Україні профінансовано два проекти на суму понад $200 млн. Основними пріоритетами для участі банку у великих проектах були підприємства енергетичними, транспортними і хімічними галузей. Підводячи підсумки року, можна відмітити, що приріст кредитного портфеля тільки за рахунок великих угод в 2010 році склав 2,5 млрд. грн., відмічає пані Бикова.

    Окрім чотирьох найбільших російських банків, в Україні також працюють ряд менш великих структур, що мають російських акціонерів, - БМ Банк, Енергобанк, банки "Петрокоммерц-Україна" і "Російський стандарт". Кілька місяців тому з'явилися чутки про вихід на український ринок ще одного великого гравця - Газпромбанка, але швидше за все остаточне рішення про присутність цієї фінустанови буде прийнято вже наступного року.

    "Приблизно кожна 10-а гривня, інвестована банками в економіку України, доводиться на фінустанови з російським корінням. Сьогодні відзначається тенденція активного проникнення російського капіталу в український банківський сектор. З метою нарощування клієнтської бази і закріплення на українському ринку російські дочірні структури часто пропонують найбільш вигідні умови клієнтам - наприклад, підтримують досить високий рівень ставок по депозитах або пропонують лояльніші умови по кредитах. Ми вважаємо, що ця тенденція зміцнюватиметься наступного року", - відмічає аналітик ГИК Dragon Capital Анастасія Туюкова. За її словами, зростання зарубіжних (російських) інвестицій в українську економіку носить в короткостроковій перспективі позитивний характер, проте в тривалішій перспективі у зв'язку з цим можуть виникнути нюанси, пов'язані з політизуванням прийняття бізнес-рішень, особливо при розширенні впливу російських державних банків. Експерти вважають, що наступного року посилиться вплив російських інвесторів в Україні.

     

     

    Украинские банки с российскими акционерами

     

    Банк    

    Акционеры (Российская Федерация)   

    Активы (млрд. грн.)

     

    ВТБ Банк   

    Банк ВТБ – 99,9%   

    30,8 (млрд. грн.)

     

    Проминвестбанк   

    Государственная корпорация «Банк развития и внешнеэкономической деятельности (Внешэкономбанк)» - 93,8%   

    28,9 (млрд. грн.)

     

    Альфа-Банк   

    ABH Ukraine Ltd (Кипр) – 80,1%, ОАО «Альфа-Банк» (Россия) – 19,9%   

    27,1 (млрд. грн.)

     

    Дочерний банк Сбербанка России   

    Сбербанк РФ – 100%   

    8,4 (млрд. грн.)

     

    БМ Банк   

    Банк Москвы – 99,9%   

    2,8 (млрд. грн.)

     

    Энергобанк   

    Национальная резервная корпорация – 97,09%   

    1,8 (млрд. грн.)

     

    Банк Петрокоммерц-Украина   

    Банк «Петрокоммерц» - 90,06%   

    0,92 (млрд. грн.)

     

    Банк «Русский стандарт»   

    Банк «Русский Стандарт» - 100%   

    0,25 (млрд. грн.)

     

    Джерело: http://investgazeta.net/finansy/chem-obernetsja-usilenie-vlijanija-rossijskih-investorov-na-finrynok-160374/

    Переглядів: 574 | Додав: Lacruax | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 43
    Рекомендовано
    Новини
    Корисне
    Пошук
    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів записів
    Online

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Статистика

    Copyright Arcene Lacruax © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz