Кафедра
міжнародних
економічних
відносин

Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 17.05.2024, 12:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Додатково
Новини
  • Новини "EkonomistoFF"
  • Financial Time
  • E-business
  • Economist Blog
  • Теория о форексе
  • the News Time
  • Валютний ринок
    Фондовий ринок
    TAK
    WM Link
    Форма входу
    Головна » 2011 » Липень » 30 » Сучасні люди витіснили неандертальців завдяки більшій чисельності
    20:13
    Сучасні люди витіснили неандертальців завдяки більшій чисельності

    Британські археологи з Кембріджського університету дійшли висновку, люди сучасного типу витіснили неандертальців з Європи завдяки значній чисельній перевазі.

    Як пишуть дослідники у своїй статті в науковому журналі Science, кількість кроманьйонців була більш ніж в 10 разів більше, ніж корінних європейців.

    Згідно з сучасними даними, перші неандертальці (Homo sapiens neanderthalensis) з'явилися в Європі, на Близькому Сході та в Середній Азії приблизно 300 тисяч років назад, а за деякими даними - навіть 500 тисяч років назад. Вони розселилися в холодних прильодникових регіонах Європи і Близького Сходу, і епоха їхнього панування тривала до появи в Європі нової людини сучасного типу (Homo sapiens), який прийшов з Африки приблизно 40 тисяч років назад. З цієї миті чисельність неандертальців почала швидко скорочуватися, і вже 37 тисяч років назад неандертальці зникають майже в усій Євразії, їхнє місце займають homo sapiens. Причини вимирання неандертальців досі залишаються предметом дискусій серед учених.

    В ході дослідження, під керівництвом професора Полі Меллерса був проведений аналіз археологічних знахідок в південно-східній Франції, що відносяться до перехідної епохи, - з 55 до 35 тисяч років назад. В результаті учені дійшли висновків про коливання чисельності і щільності населення на цій території.

    Зокрема, виявилось, що кількість печер і інших типів закритих скельних притулків в регіоні виросла за цей період з 26 до 108, а число відомих відкритих стоянок - з семи до 39. Ці дані дозволили ученим зробити висновок, що чисельність і щільність населення в цьому регіоні виросла в 2,5 разу.

    Крім того, учені з'ясували, що кількість кам'яних знарядь виросла більш ніж удвічі, значно виросла кількість залишків від їжі - кісток тварин. "Усі ці археологічні дані.. означають, що означають, що загальна чисельність населення і щільність значно виросла за період переходу від неандертальців до кроманьйонців на південному заході

    Франції і, як можна зробити висновок, - в інших регіонах Європи", - пишуть учені.

    В цілому зібрані ними дані дозволили зробити висновок, що кінцева чисельність населення, що складається з людей сучасного вигляду, перевищувала первинне неандерталське населення в дев'ять разів. Ці оцінки відповідають наявним генетичним даним, отриманим при розшифровці ДНК древніх людей, - як кроманьйонців, так і неандертальців.

    "Ці дані свідчать, що це чисельна перевага само по собі мала бути потужною, якщо не пригнічуючим чинником в прямій демографічній та територіальній конкуренції між сучасними людьми і неандертальцями", - говориться в статті.

    Меллерс відмічає, що точний вклад інших адаптивних механізмів, що дозволили людям взяти верх: просунуті технології полювання, тісніші соціальні зв'язки - залишається предметом подальших досліджень. Свою роль могли зіграти і кліматичні чинники, зокрема похолодання, подія близько 40 тисяч років назад.

    Нагадаємо, в листопаді минулого року група американських учених з Гарвардського університету з'ясувала, що досягнення зрілого віку у людей сучасного типу проходить повільніше, ніж це було у людей неандерталського типу.

     

     

    За матеріалами: РИА Новости

     

    Переглядів: 685 | Додав: Lacruax | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 43
    Рекомендовано
    Новини
    Корисне
    Пошук
    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів записів
    Online

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Статистика

    Copyright Arcene Lacruax © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz