Кафедра
міжнародних
економічних
відносин

Головна | Блог | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 17.05.2024, 13:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Додатково
Новини
  • Новини "EkonomistoFF"
  • Financial Time
  • E-business
  • Economist Blog
  • Теория о форексе
  • the News Time
  • Валютний ринок
    Фондовий ринок
    TAK
    WM Link
    Форма входу
    Головна » 2011 » Липень » 2 » Вплив світової фінансово-економічної кризи на міжнародні міграційні процеси
    14:29
    Вплив світової фінансово-економічної кризи на міжнародні міграційні процеси

    Світова фінансова та економічна криза 2008-2009 років позначилась руйнуючими наслідками для національних економік, підприємств та людських ресурсів у розвинутих країнах та країнах, що розвиваються. За даними Міжнародної організації праці до кінця 2009 року у світі було втрачено 50 мільйонів робочих місць. Під час економічної кризи трудові мігранти формують найбільш вразливу групу населення. Вони в першу чергу стикаються з безробіттям, викликаним зниженням попиту на працю. В зв’язку з цим актуальним стає дослідження особливостей та наслідків міграційних процесів у світі протягом кризового періоду для виявлення та подолання негативних впливів на людський потенціал мігрантів.

    Основними детермінантами впливу глобальної кризи на трудову міграцію є стан економіки та ситуація на ринку праці. Послаблення економічної активності у останній чверті 2008 року відбилось на скороченні ВВП. У розвинутих країнах та Європейському Союзі зокрема, темп росту склав біля 1,4 % і був найнижчим з 2002 року. У країнах СНД темп економічного зростання знизився з 7 % у 2003 році до 3,3 % у 2009 році.
    Залежно від країни призначення, трудові мігранти переважають в таких секторах економіки як будівництво, обробна промисловість, готельний та ресторанний бізнес, охорона здоров’я, освіта, домашнє та сільське господарство. В період економічного зростання дані сектори найбільше залучали трудових мігрантів. В той же час вони характеризуються найбільшими обсягами звільнень іноземних працівників в часи економічної кризи. Рівень безробіття в основних країнах призначення – США та Великобританії – значно зріс у 2008-2009 роках.
    На початку 2009 року рівень безробіття у США склав 8,1 %, збільшившись на 3,3 % з початку 2008 року. Тільки у лютому 2009 року у США було втрачено 651 тис. робочих місць. Основна кількість безробітних мігрантів виявилась у сферах будівництва та обробної промисловості.
    У Великобританії рівень безробіття зріс на 1,3 % за період з листопада 2008 до січня 2009 року. При цьому для іноземних працівників рівень безробіття був вищим ніж для місцевих (7,3 % порівняно з 6,5 %). Втрата робочих місць у торгівлі, готельному та ресторанному бізнесі склала 159 тис. у 2008 році.
    Росія відчула значне падіння темпів росту ВВП до - 7,3 % на початку 2009 року. Безробіття зросло на 6,3 % порівняно з 2007 роком, коли в Росії було зареєстровано 1,7 млн. трудових мігрантів.
    Як наслідок, вплив глобальної економічної кризи проявляється у зниженні зайнятості іммігрантів. В умовах наростання кризових тенденцій регуляторні органи держав-реципієнтів запроваджують політику, спрямовану, на забезпечення доступними робочими місцями місцевої робочої сили. Це призводить до виникнення наступних тенденцій у світових міграційних процесах:

    1. Скорочення міграційних потоків в основні країни призначення. Заяви на отримання віз до Великобританії трудовими мігрантами з країн ЄС скоротились у 2008 році більш ніж удвічі порівняно з 2006 роком.
    2. Зменшення міграційного потоку з країн, що розвиваються. Рівень імміграції з Мексики скоротився на 42 % за період з 2006 до 2008 рік. В Україні число вибулих на кінець 2009 року було на 34 % менше порівняно з кінцем 2007 року. Міграційний потік з Бангладеш скоротився на 40 % за 2008 рік.
    3. Суперечливий характер зворотної міграції у регіонах світу. Зворотна міграція посилилась у Великобританії та Ірландії у 2008-2009 роках як реакція на безробіття та зменшення рівня оплати праці. Біля 30 тис. іммігрантів переважно зі Східної Європи повернулись з Ірландії у 2008 році, 35 тис. – у 2009 р.
    Водночас експерти Організації економічного співробітництва і розвитку підкреслюють, що трудові мігранти схильні залишатися в країні перебування у разі безробіття, оскільки знаходження нового місця працевлаштування у країні походження часто виявляється для них більш проблематичним. Для прикладу, лише 10 тис. осіб зареєструвались у програмі зворотної міграції в Іспанії у 2009 р., розрахованої на 137 тис. безробітних іммігрантів.
    4. Загальне скорочення грошових переказів до країн, що розвиваються. Глобальний спад грошових переказів склав 6,1 % у 2009 році. Найбільш відчутним він виявився для країн СНД, в першу чергу, для Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану, що значно залежать від грошових переказів трудових мігрантів з Росії та Казахстану.

    Країни Південно-Східної Азії, що відзначались найбільшим темпом росту грошових переказів у 2008 році за даними Світового банку (16,8 %) також стикнулися зі спадом у 2009 р. (-4,2 %).

    Більшість розвинутих країн у 2008-2009 роках вдалися до заходів більш жорсткої селективної міграційної політики та захисту національних ринків праці. Політика Великобританії спрямована на подвійне скорочення імміграції висококваліфікованих спеціалістів та обмежену зайнятість низькокваліфікованих працівників з країн – не членів ЄС. Заходи мають на меті сприяти працевлаштуванню вітчизняної робочої сили та одночасному задоволенню постійного попиту малих підприємств у низькокваліфікованій праці.
    В Італії відбулось зменшення щорічної квоти на працівників з країн – не членів ЄС та обмеження можливостей економічної та соціальної інтеграції трудових мігрантів.
    Росія у 2008 році прийняла постанову, що зменшує квоти на іноземних працівників з метою збереження робочих місць. Іноземні працівники приймаються на роботу тільки у випадку, якщо вакантні місця не заповнюються громадянами Російської Федерації.
    До протекційних дій вдались США, розробивши Акт працевлаштування американських працівників, який зобов’язує компанії надавати перевагу у наймі національній робочій силі.
    Австралія, зважаючи на зростання рівня безробіття, скоротила Програму імміграції на постійній основі на 14 % у 2009-2010 роках.
    В країнах Південно-Східної Азії набули поширення заходи повернення трудових мігрантів до країн реципієнтів. Японія у 2009 році запропонувала працівникам бразильського та перуанського походження 3 тис. доларів на особу та по 2 тис. доларів на матеріально залежних осіб для виїзду з країни.
    Варто зазначити, що політика країн призначення щодо добровільного повернення трудових мігрантів до країн походження так і не принесла бажаних результатів, зважаючи на наступні чинники:
    1. Легальні мігранти втрачають переваги у системах соціального забезпечення у разі від’їзду.

    2. Ситуація на ринку праці країн реципієнтів виявляється набагато складнішою ніж в розвинутих країнах перебування мігрантів.

    3. По мірі того, як криза йде на спад, в країнах призначення зберігається та поступово зростає попит на працю, в той час як національні працівники не мають бажання чи не в змозі займати вакантні робочі місця.

    В результаті, масового повернення трудових мігрантів до країн-реципієнтів не відбулось. Крім того, воно не покращило б перспективи для вітчизняних працівників на національному ринку праці. З огляду на це, ефективними можуть бути наступні заходи міграційної політики:

    - врахування країнами призначення попиту на працю в окремих галузях народного господарства та професіях для забезпечення існуючої потреби залученням легальних мігрантів;

    - розробка країнами походження ефективної політики інтеграції реемігрантів до національних ринків праці;

    - розширення заходів підтримки та захисту країнами походження трудових мігрантів у країнах призначення;

    - використання суперечностей, що виникли під час кризи, як можливості вдосконалення міграційного законодавства на національному та міжнародному рівнях.

    Варто підкреслити, що основні рушійні чинники міграції не змінились після економічної кризи. В цьому контексті постійний попит на працю у регіонах світу, демографічні зміни, функціонування мереж мігрантів, вплив міграції на міжнародну конкурентоспроможність країн є напрямами подальшого дослідження даної проблеми.

    Джерело: 
    Курій Л.О. Вплив світової фінансово-економічної кризи на міжнародні міграційні процеси // Теорії мікро- макроекономіки. Збірник наукових праць. - Випуск 35. - Київ. - 2010. - с. 103-108.
    Переглядів: 782 | Додав: Lacruax | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наше опитування
    Оцініть мій сайт
    Всього відповідей: 43
    Рекомендовано
    Новини
    Корисне
    Пошук
    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    Архів записів
    Online

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Статистика

    Copyright Arcene Lacruax © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz